Kunstudstilling i Tinghuset 2. lange udstilling

10. juni – 30. juli 2023

Udstillere:

Jean-François Thierion – keramik
Rikke Andersson – billedkunst
Trine Koch Jensen – billedkunst

Kæmpe krukker, unikatryk og geometrisk abstraktion

Det er atter tre yderst forskellige kunstneriske udtryk, der er sat sammen i den første sommerudstilling i Ebeltoft Kunstforening. Keramiker Jean-François Thierions store keramiske krukker med tyk, udtryksfuld glasur, billedkunstner Rikke Anderssons unika monoprint trykt med blandt andet planter, og billedkunstner Trine Koch Jensens geometriske abstraktioner og blyantstegninger. Udstillingen åbner lørdag 10. juni, hvor der er fernisering kl. 11, og den varer til og med søndag 30. juli.

Billedkunstner Rikke Andersson, der er bosat på Fyn, er inspireret af naturens mange lag, former, mønstre og gennemsigtighed. Med en gel-plade (silikone) som trykplade bygger hun sine monotryk op af planter eller udklip og bruger dem til at trykke med. 

Hun anvender akrylmaling, akvarel og kridt, som er trykt på blandt andet akvarelpapir og karton. 

”I mine sorte monoprint er det et tryk med en plante, mens der i mine farvede monoprint er mange lag. Da der kun findes ét tryk af hvert billede, kan hvert lag være fatalt. Hvis det ikke virker, kan jeg ikke gå tilbage. Således er det en konstant øvelse i at stoppe i tide,” siger Rikke Andersson, der er uddannet fra Århus Kunstakademi i 2001 hos Jon Gislason.

Franskmanden Jean-François Thierion er kendt for at kreere stentøj i kæmpe formater, krukker, fade, vaser. Han har værksted i Ejstrupholm. Sammen med Nina Lund, der også er keramiker, har parret både værksted, butik, bolig og kursusvirksomhed i en gammel fabrik. Ofte er det enkle og store krukker, hvor farverne ikke nødvendigvis er typiske for stentøj.
”Mit arbejde har først og fremmest bestået af at forene store drejede former med klassisk inspiration med en dekoration, som har reference i et nutidigt billedligt udtryk.” 

Han bruger tykke begitninger, der er en opslæmning af fint ler, for at udvide opfattelsen af den keramiske ”hud”.

I øjeblikket er Jean-François Thierion ved at udvikle en ny arbejdsretning. 

”I de seneste værker er målet at frigøre sig fra al ekspressionistisk lyrik til fordel for en monokrom overflade, der er resultatet af anvendelsen af en systematisk arbejdsmetode – dog uden at give afkald på kompleksiteten i teksturerne,” forklarer han.

Billedkunstner Trine Koch Jensen bor i Lundeborg på Fyn og arbejder i sine billeder ofte med geometrisk abstraktion, hvor enkle former er placeret stringent på billedfladen og giver todimensionelle og nonfigurative kompositioner. 
”Jeg tilstræber at opnå en stilhed i mine billeder, hvor der bliver plads til fordybelse og eftertanke,” forklarer hun. 

Trine Koch Jensen har en uddannelse som beklædningsdesigner, men har bl.a. fået undervisning på Svendborg Kunstskole i maleri. Siden 2010, hvor hun stoppede i designbranchen, har hun udelukkende beskæftiget sig med sin kunst.

I en serie værker har Trine Koch Jensen arbejdet med én figur, der går igen på den ene eller anden måde. Den samles eller opløses og skaber både velkendte og fremmedartede figurer. 

”I andre værker har jeg udforsket grænsen mellem det abstrakte og det figurative. Hvad er det, hjernen selv skaber, og hvilke tanker og følelser får det frem hos beskueren.”

Udover lærredet arbejder Trine Koch Jensen med blyant på papir. Senest har hun lavet en serie tegninger, hvor hun undersøger naturen. Fragmenter af svampeorganismer, nedbrudt træ eller blade bliver til abstrakte figurer. I de forskellige stadier af nedbrydningsprocessen opstår der interessante forvandlinger, som ofte rummer en egen skønhed på trods af forfaldet.